چند سال قبل وقتی مجموعه آفیس 2010 را نصب کردم، از آنجایی که کرک آن را نصب نکرده بودم و فعالسازی انجام نداده بودم تا مدتی همیشه یک نوار قرمز در بالای صفحهی ورد مشاهده میکردم و هنگامی که فایلی را باز میکردم میبایست روی آیکن پیام اخطاری که ورد میفرستاد کلیک میکردم و آن را میبستم. بعدا شاید 15 دقیقه طول کشید تا فایل فعالسازی آفیس را دانلود کردم و بعد از اینکه فعالسازی آن را انجام دادم، دیگر چنین پیامی ندیدم. با خودم گفتم چرا زودتر از اینها این کار را نکرده بودم تا از شر این پیام همیشگی خلاص شوم؟
برای مشاهده فایلهای ویدئویی که به اقتضای شغلم زیاد هم انجام میدهم، معمولا از نرمافزار kmplayer استفاده میکنم. برای چندین ماه وقتی ویدئو پخش میشد، همزمان صفحهای تحت عنوان separate gateway باز میشد که همیشه بدون آنکه آن را حتی لحظهای نگاه کنم، روی ضربدر کناری کلیک میکردم تا بسته شود. بعد از ماهها با حدود پنج دقیقه وقت گذاشتن که این صفحه چیست و چگونه میشود غیرفعالش کرد، دیگر آن صفحه مزاحم را مشاهده نکردم. باز هم افسوس از اینکه چرا زودتر این کار را نکردم.
حدودا 10 سال قبل، دوستی داشتم که 2 نفر را استخدام کرده بود تا برای هر عدد از تجهیزاتی که در مجموعهی تولیدیشان تولید میکردند، یک سری تنظیمات را به صورت دستی انجام دهند. گرچه این تنظیمات 5 دقیقه زمان میبرد ولی تعداد دستگاهها زیاد بود. وقتی با دوستم دراینخصوص صحبت کردم بعد از یک دوره تحقیقات شاید سه ماهه، توانست محصولاتش را طوری تولید کند که تنظیمات به صورت سیستمی و توسط کامپیوتر انجام شود. آن دو نفر نیز به فعالیت مفیدتر دیگری پرداختند.
موسسهی آموزشی را میشناسم که حدود 50 کامپیوتر برای آموزش نوآموزان علوم کامپیوتر داشت. ویندوز این کامپیوترها به دلیل استفاده ناشیانهی این افراد مدام درحال تعویض یا رفع مشکل بودند تا اینکه مدیر موسسه با جستجو در اینترنت و استفاده از ابزارهایی که ویندوز کامپیوتر را فریز میکند و پس از ریست شدن مجددا با تنظیمات قبلی بوت میشود، این مشکل را حل کرد و پس از آن نیازی به صرف آنهمه وقت برای حل مشکلات نرمافزاری کامپیوترها نبود.
اینها فقط تعداد محدودی از مثالهای بیشماری است درباره اینکه اگر برای بعضی از کارها کمی وقت بگذاریم، فکر و تحقیق کنیم و عملیاتی را انجام دهیم، برای مدتها پس از آن راحت هستیم و دیگر نیازی به فعالیت اضافه نیست. سود این کار اغلب اوقات خیلی بیشتر از آن است که فکرش را میکنیم. کمی دور و برمان را خوب ببینیم. انرژی مصرفی بر روی چه کارهایی را میتوانیم با کمی تأمل کردن و زمان گذاشتن، به حداقل برسانیم؟
سلام سید مهدی عزیز.
منم خودم در موارد قابل توجهی، موضوعی مشابه رو تجربه کردم. فکر میکنم واقف هستیم که مثلا اگه آفیس رو فعال کنیم، خیلی راحتتر خواهیم بود. از کمبود اطلاعاتمان در مورد نحوهی انجام کار هم نیست.
نمیدونم چرا در این مواقع اهمالکاری انجام میدیم ولی احتمالا اگر کمی بیشتر بتونیم مهارت خودمون رو توی زمینهی برخورد با اهمالکاری، تقویت کنیم، این مشکلات هم حل میشوند.
امیرمحمد عزیز
به نظر من هم بیشتر اوقات این موضوع رو میدونیم ولی اینقدر غرق فعالیت میشیم که یادمون میره کمی تأمل کنیم. البته کانمن کتاب تفکر کند و سریع رو با هدف دیگه ای نوشته ولی به نظرم حتی تو این موضوع هم جواب میده. کاری که با تفکر کندتر و تمرکز بیشتر انجام میشه بهتر نتیجه میده تا کاری که با تفکر سریع انجام میشه و چقدر خوب میشه اگر همانطور که میگی تمرین داشته باشیم و اهمال کاری نکنیم.
شاد باشی